A világ első királya a buddhista hagyományban

Nemrót Király szobra
 a Szkíta és Magyar Szellemiség Központ Nemrót Aranykertje Templomában Taron

A világ első uralkodója – Nemrót – a buddhista hagyomány szerint Mahaszammata "a Nagy Megválasztott" volt. A Théraváda buddhista hagyomány krónikái, például Mahāvaṃsa és Maha Yazawin azt állítják, hogy ő volt a szkíták Sákja dinasztiájának alapítója, amelyhez a történelmi Buddha is tartozott. Ő volt az első a Mahaszammata nevű tizenegy világi uralkodó közül, akik mindegyike megalapította azt a tizenegy dinasztiát, amely a kezdetektől Buddha koráig létezett.


A név jelentése

A "Mahaszammata" név a páli "mahā" (nagy) és "szammata" (választott) szavak összetétele. Azt jelenti: "a Nagy Megválasztott" vagy "Ő, akit az emberek kijelöltek".


Születése és királlyá választása

A buddhista hagyomány szerint Nagy Megválasztott a világ kezdetén született, a Csobbanó (Dzsambūdvīpa) kontinensen, a Föld egyetlen emberek számára lakható kontinensén. A szoláris (Nap) fajból, a nagy uralkodók vonalából származó családba született.

Mivel abban az időben még nem léteztek vezetők vagy politikai rendszerek, az emberek Mahāszammatát választották meg királyuknak. Megkapta a "Nagy Megválasztott" címet, és trónra emelték. Hitvese Manikpala királyő volt.


Az első királyság megalapítása

Nagy Megválasztott létrehozta az első királyságot a világon. Létrehozta a városállam rendjét, meghatározta az állam különböző feladatait és tisztségeit, és létrehozta a hadsereget a határok védelmére. Összeállította az első dhammaszatthát (jogi értekezést) is.


Az Angam Pora harcművészet megteremtése

Nagy Megválasztottnak tulajdonítják az Angam Pora harcművészet megteremtését is. Ez a harcművészet állítólag olyan hatékony volt, hogy képes volt fenntartani a békét és a rendet a királyságban.

Angampora megfogási technika


Embekka Devalaya fafaragása, amely angám harcosokat ábrázol
Kr.u. 14. század

Hosszú élet és korábbi bódhiszattva élet

A Mahāvaṃsza Ṭīkā (al-kommentárok) szerint a bódhiszattva (a későbbi Buddha) volt egy korábbi életében Nagy Megválasztott. A Cetiya Dzsātaka azt állítja, hogy Nagy Megválasztott élettartama egy aszankheyya hosszú (szó szerint: "nem kiszámítható") volt.


Utóhatás

Az általa alapított dinasztiának 63 000 királyból álló sora volt. Ez a dinasztia végül elbukott, mert az emberek elfelejtették a belső ösvényt (dharmát). A második dinasztiát megalapító uralkodó a Nagy Megválasztott II. címet vette fel. Ő utána újabb 63 000 király következett, majd ez a dinasztia is végül elbukott. A második dinasztia bukását a harmadik dinasztia megalapítása követte. A felemelkedő és elbukó dinasztiák ciklusa egészen a történelmi Buddha koráig, több mint 2500 évvel ezelőttig folytatódott.

A szingaléz és burmai krónikák tudósításai alapján a tizenegy ciklus mindegyike 800 milliárd évig tartott, ami azt jelenti, hogy a Föld 10 trillió éves. A hagyomány szerint 334 569 király volt (a tizenegy dinasztiában) a Nagy Megválasztottól a történelmi Buddha idejéig.

A Theravada hagyomány szerint a jelen Szerencsés korszakban eljövő ezer buddhából eddig összesen 28 buddha jelent meg, beleértve a Szkíta Bölcs Buddhát is. Az első 24 buddha az első hét dinasztia ciklusban, az utolsó négy buddha a legutóbbi négy ciklusban jelent meg:

Kakusszandha (szkr. Krakucsandra) Buddha – Nyolcadik Nagy Megválasztott dinasztia

Koṇāgamana (szkr. Kanakamuni) Buddha – Kilencedik Nagy Megválasztott dinasztia

Kasszapa (szkr. Kásjapa) Buddha – Tizedik Nagy Megválasztott dinasztia

Gautama Buddha – Tizenegyedik Nagy Megválasztott dinasztia


Kakusszandha (szkr. Krakucsandra) Buddha 
Ananda templom - Bagan, Mianmar

Koṇāgamana (szkr. Kanakamuni) Buddha
Ananda templom - Bagan, Mianmar


Kasszapa (szkr. Kásjapa) Buddha
Ananda templom - Bagan, Mianmar



Gautama Buddha
Ananda templom - Bagan, Mianmar