Gyakorlás a tevékenységben - Ébredés

GYAKORLÁS TEVÉKENYSÉGBEN

Ébredés

Test és tudat egységben

Ébredéskor nagy melegséget és békességet érezhetünk. A test és a tudat alvás közben természetes egységben él, majd reggel felvirrad a tudatosság napja. Ne ugorjunk fejest azonnal napi teendőink örvényébe, hanem előbb éljük át testünk és tudatunk egységét! Pihenjünk egy kicsit ebben a megnyugtató, nyitott érzésben. Képzeljük el, hogy a tudatlanság álmából ébredünk éppen, s lelki szemünk az örömteli béke és bölcsesség fénylő tudatosságára nyílik. Ugyanezt kívánjuk minden lénynek!
Vegyünk egy-két nyugodt lélegzetet orron át, tisztítsuk meg az energiákat a hármas tisztító légzéssel, és engedjünk el minden feszültséget, szennyeződést, ami esetleg alvás közben felhalmozódott bennünk! Engedélyezzünk magunknak néhány percet testünk és érzéseink társaságában. Érezzük át tetőtől talpig testünk természetes melegét. Legyünk egyszerűen korlátlanul nyitottak. Éljük át ezt a melegséget és nyitottságot, váljunk eggyé vele – oldódjunk egy percig, csendben!
Idézzük fel ismételten a nap folyamán
Testünk és tudatunk e behangolása nagyon egyszerű módon egész napi tevékenységünk kiindulópontjául szolgálhat. Amikor felkelünk, hogy elkezdjük a napot, gondoljunk arra, hogy ezt az ébredést és energiát egész nap észben fogjuk tartani, és erre építjük napi cselekedeteinket. Napközben többször is idézzük fel magunkban az ébredéskor érzett melegséget és nyugalmat, s hagyjuk hogy a hullámok alatt elterülő óceán békés energiájához hasonlóan áthassa elménket!
Alvó Buddha szobor

Negativitások oldása
Ha felébredés után mindjárt belénk hasít valamilyen érzelem, a tudatosság felkeltése kiváló alkalmat ad a gyógyításra. Mivel ébredéskor a tudat még meglehetősen nyitott, egybeolvaszthatjuk a lelki fájdalommal, amitől az érzés rögtön lecsendesedik.
Ha nyugtalanul nézünk a nap elébe, akkor lassan, finoman engedjük bele magunkat a napi teendőkbe! Ettől az egész hangulatunk megváltozhat. Esetleg egy gyógyító gyakorlattal is eltakaríthatjuk az energiatorlaszt.
Nehéz megállni, hogy amint felébredünk, ne jussanak azonnal eszünkbe szokványos hétköznapi aggodalmaink, aktuális vágyaink és érzelmeink. De ha nem ragadunk bele ezekbe az érzelmekbe, és nem követjük szélsebesen száguldó gondolatainkat, hanem inkább visszatérünk ahhoz a tágas, nyitott érzéshez, akkor fokozatosan szokásunkká válik, hogy minden reggel ilyen állapotban ébredünk.
Ezután kérjünk áldást erőforrásunktól:
Áldáskérés
Tegnap, mielőtt este aludni tértünk, elképzeltük erőforrásunkat a szívünkben vagy magunk fölött, amint egész éjszaka áldó fénysugarakat bocsát ránk. Most, amint felébredünk, rögtön érzékeljük odaadóan magunk fölött erőforrásunk jelenlétét. Ha a szívünkben képzeltük el, akkor most lassan felemelkedik a testünkön át, és a fejünk fölött foglal helyet, mint útmutatónk és védelmezőnk. Élvezzük e jelenlét erejét és melegségét! Osszuk meg érzéseinket az egész mindenséggel, majd vegyük magunkhoz egész napra ezt az örömet és békességet.