2. Tudomány és Spiritualitás Konferencia (VIDEÓK)

2019. június 15-én megrendezésre került Csörgő Tamással közös szervezésben a Karmapa Házban a 2. Tudomány és Spiritualitás Konferencia.

https://buddha-tar.hu/event/2-tudomany-es-spiritualitas-konferencia-korosi-csoma-sandor-tiszteletere/?instance_id=585

Úgy hiszem, hogy mind a spiritualitás, mind a tudomány vizsgálódó megközelítés, amelyek egymást kiegészítve és egymástól különböző módon ugyan, de a közös célra, az igazság feltárására törekednek. … Ennek során sokat tanulhatnak egymástól, és együttes erővel  szélesebb körűvé tehetik az emberi tudás és bölcsesség látóhatárait.
(Őszentsége Tenzin Gyatso, a XIV. Dalai Láma: Egyetlen Atomban a Világegyetem c. könyvének előszavából)


Elhatároztam, hogy elhagyom hazámat, s Keletre jövök, s ahogy csak lehet, biztosítván mindennapi kenyeremet, egész életemet oly tudományoknak szentelem, melyek a jövőben hasznára lehetnek az európai tudós világnak általában, és különös világot vethetnek bizonyos, még homályban lévő adatokra nemzetem történetében.
(Kőrösi Csoma Sándor, a Nyugati Világ Bódhiszattvája, Magyar Tudományos Akadémia levelező tagja, idézet Csöpel Láma: Kőrösi Csoma Sándor c. tanításából)


Egy napos rendezvényünk meghívott előadásokból, kulturális programból (koncert), és kerekasztal beszélgetésből állt. Rendezvényünk szellemi hozzájárulás és felajánlás volt a Szkíta és Magyar Kultúra Kőrösi Csoma Sándor Központjának szellemi és fizikai felépítéséhez.

Nemzetközi példánk a "Szellem és Élet Dialógus/ Konferenciák" (Mind and Life Dialogues/Conferences) sorozata, amely már  több, mint 33 éve jelenti inspiráció forrását a tudomány és a spiritualitás vezető képviselői és az egész világ számára. Ennek a tematikáját a magyar hagyományainkban élő szellemi búvópatakok feltárásával és tisztításával tesszük teljesebbé.


A konferencián készült videófelvételeket itt tekinthetik meg:

Tiszteletreméltó Láma Csöpel előadása


Dr. Benkő Mihály előadása
Magyar kipcsakok


Prof. Zsolnai László előadása
Közgazdaságtan és spiritualitás


Dr. Juhász Zoltán előadása
A népzene kultúrkörei



Dr. Juhász Zoltán muzsikál


Mireisz László előadása
A szkíta hagyomány és a megvilágosodás


Prof. Papp Lajos előadása
Segítség Ég! - Gyógyító gondolatok


Prof. Kiss Enikő Csilla előadása
Reziliencia és egészségpszichológia


prof. Csörgő Tamás előadása
Sasaki Kichisaburo: Djudo


Vukics Ferenc előadása
A Baranta szellemisége


Kerekasztal beszélgetés