AZ EGÉSZSÉG HOLISZTIKUS TITKA – Tudat-test energiamező III. rész

Gyógyító Buddha


Intellektuális elmozdulás a holizmus irányába
A tudományban egy intellektuális elmozdulás látszik, amely a holizmus irányába lendíti az ingát és azt vizsgálja, hogyan működik az egész rendszer együttesen. Egy új reneszánsz (újjászületés) tanúi vagyunk a tudományok területén. A Keleten őrzött Belső Ösvény évezredekre visszanyúló, mestertől–tanítványig történő, élő átadású hagyományai a történelem folyamán már több ízben gyakoroltak megtermékenyítő hatást Európára, illetve a nyugati világra. Hatalmas hullámokban érkeztek különböző korokban. A görög bölcsek kora, a korai kereszténység valamint a reneszánsz után, napjainkban egy új hullámuk érte el a Nyugatot. A megvilágosult mesterek jelenléte és a tanítások elterjedése egyre világosabban látható módokon alakítja át szemléletünket, valóságképünket, egész világunkat. A keleti mesterek közül sokan tudományos intézeteket alapítanak a nyugati országokban, a mesterek és a nyugati tudományok élvonalbeli képviselői lényegi párbeszédet folytatnak a fizika, az agy- és idegkutatás területein és sok más témában, s ma már a nyugati kutatók közül is sokan a Belső Ösvény különböző ősi hagyományainak elkötelezett gyakorlói. (Íme egy példa a Dalai Láma által kezdeményezett párbeszédre: KATT IDE)
  Amíg az orvosok azt vizsgálták, hogyan működnek az egyes sejtek önmagukban, eljutottak a sejtek szintjére. Ezt vizsgálták vagy száz évig, és nagyszerű, hogy most már sokat értünk ebből. De még mindig nem értjük, hogy a sejtek hogyan beszélnek egymással, és hogyan kezelik az információt.


Egyetlen atomban a világegyetem (Dalai Láma könyve)

Az elmúlt néhány évtized alatt teljesen megváltozott a neurológusok agyunk működéséről alkotott képe. A legnagyobb paradigmaváltást annak felfedezése jelentette, hogy agyunk nem valamiféle fixen behuzalozott, statikus, a gyermekkor vége után „örökre vasalva” jellegűen működő mechanizmus, hanem éppen ellenkezőleg: állandóan, a szó szoros értelmében percről percre változó, dinamikus struktúra. Ezt a jelenséget neuroplaszticitásnak nevezzük (az angol plasticity szó jelentése: formálhatóság, képlékenység). Ennek fényében új megvilágításba kerül a különféle tudatosan végzett gyakorlatok – például a meditáció, sőt a jógaászanák – hatásmechanizmusa is.


Elme, szándék, hit
Befolyásolhatják ezek a tényezők a gyógyulást? Ha úgy gondolod, gyógyíthatatlan betegséged van, és elhiszed, akkor igazad is lesz. Ha úgy gondolod, hogy a problémád gyógyítható, akkor szintén igazad lesz. Mindez a szándékodon múlik. Mit is jelent az, hogy szándék? És milyen szerepet tölt be a gyógyulásban?
  A szándék a leghatalmasabb teremtő erő. Minden szavunkat, cselekedetünket, sőt még a fontosabb gondolatainkat is megelőzi egy szándék, akár tudatos, akár nem. Ez adja az indíttatást a testi, szóbeli és gondolati cselekvésre. A tettek mögötti szándék oly mértékben fontos, hogy az határozza meg tetteink eredményét. A szándéknak akkor ismerjük fel a jelentőségét, ha belegondolunk, hogy gondolataink, érzelmeink és felfogásunk befolyásolják az immun- és endokrin rendszerünket. Ma már tudjuk, hogy ez így van. Tudjuk például, hogy azoknak az embereknek, akiket rengeteg stressz ér, az immunrendszere legyengül és kevésbé működik.
   Az ősi tibeti gyógyászat ismeri az elme érzelmi állapotainak és a gondolatoknak az egészség és a betegségek kialakulásában játszott meghatározó szerepét. A tibetiek három alapvető tényezőt tartanak felelősnek egészségünkért és betegségeinkért, ezek: a szél, az epe és a nyálka. A három név természetesen nem szó szerint értendő, mindhárom fogalom széles jelentéstartalommal bír. A tanítások szerint e három tényezőnek egyensúlyban kell lennie, ez az egészség alapja. Ha valamelyik túlságosan felerősödik a többi rovására, az egyensúly felborul, és létrejönnek a feltételek bizonyos betegségek kialakulásához. Így veszítjük el az egészségünket, és leszünk betegek. A szél, az epe és a nyálka szorosan kapcsolódik az elméhez, pontosabban, ezek mindegyike az elmében működő egy-egy érzelem kifejeződése a testben. A szél a vágy és a ragaszkodás testi megnyilvánulása, az epe a haragé és a gyűlöleté, a nyálka pedig a nemtudásé, ostobaságé. E szemlélet szerint tehát az érzelmek és a hozzájuk fűződő gondolatok közvetlenül alakítják egészségünket és betegségeinket. Ebből következik, hogy a tiszta, kiegyensúlyozott elme függvénye a testi egészség, míg a zavaros, egyensúlyát vesztett elme a betegség táptalaja. A tiszta, szeretetteljes gondolatok, szándékok tehát az egészség alapjai.


Ez a könyv olyan, akár egy színes képekkel illusztrált régi kézirat. Műremek és meditáció tárgya. Egy rég elveszettnek hitt, csodálattal övezett sorozat alapján készült. A háromszáz éves tibeti thangkák pontosan megformált képek, amelyek a buddhista hiten, az ajurvédikus gyakorlatokon és ősi sámáni hagyományokon alapuló gyógyítás filozófiáját mutatják be. Még ma is sok mindenre megtaníthatnak. Romio Shrestha, nepál legkiválóbb festőművésze ősi technikát alkalmazva alkotta újra festményeit. A könyv egyben kalauzunk is a testi, lelki, szellemi egészséghez vezető úton.


Ősi tibeti gyógyászati ábrázolás


A tibeti gyógyászat a világ legősibb hagyományos gyógyászati rendszereinek egyike


A tibeti gyógyászat elmélete szerint sajátos energetikai összetevők, melyek az öt elem (föld – szilárdság, víz – folyékonyság, tűz – hő, levegő – mozgás, tér – alap az előző négy megnyilvánulásához) biológiai megnyilvánulásai uralják a test-tudati működést, kialakítva így a személy sajátos, egyéni jellemzőit, temperamentumát és minőségeit

Gondolataink hozzák létre a testünket
Gondolataink hozzák létre a testünket, pillanatról-pillanatra. Amikor pozitívan gondolkozunk, bizonyos vegyületek áradnak szét a testünkben. Amikor negatívan gondolkodunk, akkor negatív vegyületek áramolnak szét. Ezeknek döntő szerepük van abban, hogy a sejtjeink hogyan viselkednek, és hogyan használják fel a táplálékot.
  Gyakorlati gyógyítással foglalkozók számára sokszor nagyon egyértelmű, hogy az emberek testében tárolódott stressz különböző mintázatokat vesz fel, annak megfelelően, hogy az adott személy hogyan gondolkozik. A gyógyulás leglényegesebb része valószínűleg az, hogy higgyünk az alkalmazott módszerben, és hogy valamilyen módon pozitívak maradjunk. Rengeteg bizonyíték létezik arra nézve, hogy egy adott gyógyászati rendszerbe vetett hit döntő módon befolyásolja annak hatékonyságát.


Dr. Papp Lajos szívsebész előadása a hit szerepéről a gyógyulásban (2 részes)






A bejegyzés Láma Csöpel: Gyógyító erőtér című könyvének felhasználásával készült.

A könyv megvásárolható a Karmapa Házban, Taron az ajándékboltban vagy a dharmakonyvek.hu webshopon keresztül itt: https://dharmakonyvek.hu/meditacio/gyogyito/gyogyito-eroter.html