Könyvajánló – gondolatébresztők V. – SZKÍTÁK ÉS HUNOK


A leendő Buddha, Sziddharta, a szkíta herceg szkíta páncélzatban, közép-ázsiai barlangfestményen – Kucsa

Óriás Buddha szobor –
Bamiján, Afganisztán, Orgyen
Szó van arról is a Szkíták és hunok a Buddhák ősi útján I-II. című könyvben, hogy mi, mint szkíták és hunok, hogyan vettünk már részt ennek a jelenben való fölébredés hagyományának az életében, fönntartásában, terjesztésében, gazdagításában és leszármaztatásában a mai napig.
Mint tudjuk, Buddha maga szkíta volt, úgy hívják, hogy Buddha a Szkíta Bölcs, Buddha Sákjamuni. A sákja azt jelenti: szkíta. Buddha tanítása Indiából egyenesen északra terjedt, a szkíta világba. A népe, a szkíták követték őt. Ezt követően a tanítás tovább terjedt Afganisztánon keresztül, következett Irán, Közép-Ázsia, keletebbre a Tárim-medence, Belső-Ázsia, Ujgurisztán, Mongólia, Tibet, Mandzsúria, Kína, különösen Észak-Kína, Korea, Japán. Ez a vonulat mind-mind szkíta világ. Itt a buddhizmus addig nem látott virágzásnak indult, itt alakult ki az, amit úgy hívunk, a mahajána széles út buddhizmus, és itt alakult ki az, amit úgy hívunk, vadzsrajána gyémántút buddhizmus. Óriási kolostorok, templomok épültek, óriási élet volt, óriási szellemi központok alakultak ki.

A tan terjedésének egyik fő iránya észak-nyugat volt, és a mai Pakisztán, Afganisztán, Kasmír valamint Közép-Ázsia területén erőteljes virágzásnak indult. Délen a buddhizmus a dravida népeknél terjedt el, kik az újabb kutatás szerint Belső-Ázsiából levándorolt szkíta-hun rokonnépek voltak.
Buddha parinirvánája után 236 évvel Asóka kilenc missziót küldött olyan országokba, ahol a buddhizmus még nem volt jól megalapozva. 

A Kusán időkben alapították meg Nalandát, amely a buddhista világ leghatalmasabb és legbefolyásosabb egyetemévé fejlődött.

Buddha – Tunhuang, Mogao, Ganszu

A szkíta és hun mesterek vitték a buddhizmust Kínába, és így került Kínából Koreába és aztán Japánba. De nem csak oda, hanem Dél-kelet Ázsiába is több szkíta-hun nép vándorolt le. Tehát szkíta-hun mesterek fejlesztették ki az északi buddhizmust, és az ő közvetítésükkel és több évszázados, fáradságos munkájuk eredményeképp honosodott meg a buddhizmus ezekben az országokban. Erről is sok szó esik a könyvben, mert ez a tudás jelenleg még új lehet nekünk itt Nyugaton és Magyarországon. Azonban Keleten ezt tudják, csak itt valahogy Magyarországon ezzel nem nagyon foglalkoztunk eddig.


A Longmen barlangok – Kína
Buddhista barlangtemplomok, melyek alapítása a buddhizmust pártfogoló Északi Wei Dinasztia idejére esik. Ez a dinasztia belső-ázsiai hun-mongol rokon xianbei eredetű volt.

Tanvédő Nagy Királyok – A szkíta-hun buddhista művészet monumentális remekei – Longmen barlangtemplom, Belső Mongólia


Az adott témakör mélyebb megismerése érdekében böngésszen legújabb blog oldalunkon: https://csomakozpont.blogspot.com/

A könyv megvásárolható a Karmapa Házban, Taron az ajándékboltban vagy a dharmakonyvek.hu webshopon keresztül itt: 
https://dharmakonyvek.hu/magyar-hagyomany/szkita-tudat/szkitak-es-hunok-a-buddhak-osi-utjan-i-kotet.html
https://dharmakonyvek.hu/magyar-hagyomany/szkita-tudat/szkitak-es-hunok-a-buddhak-osi-utjan-ii-kotet.html