TULKUK – Jelenéstestek – négy osztálya

1. A legfelsőbb  jelenéstest:
Ez a megvilágosultak (buddhák) legmagasabb megjelenési alakja, amelyet hétköznapi lények képesek látni. E megnyilvánulások a megvilágosult test, beszéd és tudat egyedülálló adottságaival rendelkeznek. A megvilágosultak a lényeket tizenkét megvilágosult cselekedettel szolgálják. Huszonöt évszázaddal ezelőtt Buddha a Szkíta Bölcs ilyen alakban öltött testet.


Őszentsége a 14. Dalai Láma

Őszentsége a 16. Gyalwa Karmapa

Őszentsége a 16. Karmapa, Dzsamgön Kongtrul Rinpocse és Gyalcab Rinpocse -
Rumtek Gompában

Őszentsége a 17. Gyalwa Karmapa Thinle Tháje Dordzse

Őszentsége Samar Rinpocse

Tiszteletreméltó Kalu Rinpocse

2. Az ügyes tevékenységet elvégző jelenéstest:
Ez a megvilágosultak megjelenése bármilyen ügyes tevékenységet elvégző alakban, mint pl. hegedűművész stb. Ez az alak varázslatszerűen jelenik meg – anélkül, hogy egy lényként ténylegesen megszületne – azért, hogy inspiráljon, szolgáljon, vagy elvezessen valakit vagy valakiket a békesség, öröm és megvilágosodás útjára.

3. A született jelenéstest:
Ez a megvilágosultak olyan megjelenése, amely megszülethet mint ember vagy állat azért, hogy másokat szolgáljon. Lehet férfi vagy nő, ember vagy állat, gazdag vagy szegény, spirituális vagy világi, gyengéd vagy durva, szép vagy csúnya – bármely alak, amely elvezet valakit vagy valakiket a békesség, öröm és megvilágosodás útjára, közvetve vagy közvetlenül. 

4. A változatos jelenéstest:
Ez a megvilágosultak megjelenése különböző élettelen tárgyakként, mint a kegytárgyak, könyvek, képek, festmények, szobrok, virágok, étel, ruha, lakhely, gyógyszer stb, amelyek a lények javát szolgálják. Amint Santidéva mondja:

Legyek hajó vízen átkelőknek,
legyek sziget partot keresőknek,
legyek lámpa világot áhítóknak,
legyek menedék annak, ki lakhelyre vágy. 


Buddha a Szkíta Bölcs szobra - Tara Templom , Tar

Tara szobra - Tara Templom , Tar

Ezerkezű Csenrézi szobra - Tara Templom , Tar