Könyvajánló – gondolatébresztők III. – Saját tudatunk feltárása

Láma Csöpel:
SZKÍTÁK ÉS HUNOK A BUDDHÁK ŐSI ÚTJÁN I-II. kötet
Guru Rinpocse (Padmaszambhava) szobra
3. rész
MITŐL LESZ A BELSŐ ÖSVÉNY A MI SZEMÉLYES UTUNK?
Az csakis rajtunk múlik, hogy mitől lesz a belső ösvény a mi saját személyes utunk. Ha például hegymászók vagyunk, és fel akarunk mászni egy sziklafalon, az utunkat nekünk kell megépíteni lépésről-lépésre. A belső ösvény pontosan ugyanilyen fáradságos, nehéz út, és csak azoknak való, akik erre elszánják magukat. Ez nem egy szórakoztató dolog – „milyen szuper, akkor én most buddhista leszek, és minden nagyon jó lesz, mert beiratkoztam a buddhista egyházba, és menedéket vettem, és akkor attól fogva én üdvözülni fogok”. Nincs szó erről a belső ösvényen. A nem-dogmatikus belső ösvény egy olyan alapvető dolog, amit meg kell emésztenünk, meg kell értenünk, meg kell alkotnunk a magunk számára. Ha ez nem történik meg, akkor nincs szó belső ösvényről, akkor a belső ösvényből is csináltunk egy vallást, puszta külsőségek, puszta sztereotípiák segítségével.
Tönpa Senrab Buddha –
19 000 évvel ezelőtt, Közép-Ázsiában élt és tanított akinek hagyománya ma is él Tibetben, és mai követői bön néven nevezik

A buddhizmus elnevezés maga egy nyugati kitaláció. Keleten a buddhizmust nem is hívják buddhizmusnak. Tibetben a buddhizmust azóta hívják buddhizmusnak, amióta a kínaiak ott vannak, azt megelőzően ez a név nem is szerepelt. Korábban csak olyan kifejezéseket használtak, mint: belső tudás, belső tudomány, belső tanítás, belső út, belső ösvény, vagy pedig: a szellem tudománya, a szabadulás útja. Így valójában az ember nem lesz buddhista, hanem rálép a saját belső fejlődési útjára. Egy kész utat, amin csak végig kell kocsikáznunk, nem épít meg senki számunkra. A saját utunkat kell megalkotni. A pusztán, egy jégmezőn, egy sivatagban vagyunk, ahol nincs semmi, nekünk magunknak kell feltalálnunk magunkat. És ez a puszta, ez a sivatag, ez a vadon a mi tudatunk, és ebben a mi tudatunkban kell föltalálnunk magunkat, és megtalálni, felépíteni a belső fejlődésünk ösvényét. Amihez aztán tapasztalt tanítóktól – akik az ösvényt már megépítették magukban – tudunk szempontokat kapni, de csakis szempontokat. Mert ők a magasabb megvalósításaik tapasztalataira támaszkodva útmutatásokat tudnak adni, ami egy óriási segítség lesz nekünk. Ezt hívjuk úgy, hogy a nem-dogmatikus megközelítés, a belső ösvény. A Szkíták és hunok a Buddhák ősi útján I-II. című könyv azért íródott, hogy segítsen bennünket mindezek megértésében.
Naropa hosszú éveken át gyakorolt mestere, Tilopa vezetésével, és tizenkét hatalmas,
valamint tizenkét kisebb megpróbáltatást állt ki, míg végre megérett az átadásra

SAJÁT TUDATUNK FELTÁRÁSA
Nagyon fontos megértenünk, hogy az egész belső ösvény a saját tudatunk feltárásáról, megismeréséről szól. Arról, hogy megtapasztaljuk, mi van a tudatunkban, mert óriási dolgok vannak benne. A tudatunkban végtelen-végtelen vulkanikus erők vannak: egyetemes szeretet, elfogulatlan együttérzés és mindentudó bölcsesség. Olyanok vagyunk, mint egy kitörés előtt álló vulkán. Kicsit megpiszkáljuk valahol ezt a vulkánt, és azonnal kitör, és már jön is a szeretet, az együttérzés, a bölcsesség. Így kell elképzelnünk azt, hogy a tudatunk megismerése mit jelent.
A sztúpák a megvilágosult tudatot testesítik meg.

Azonban ezt is félreértjük. Tévesen azt hisszük, hogy a tudatunk megismerése pszichológia. Ám a belső ösvénynek semmi köze a pszichológiához, egész másról van szó. A buddhatermészetünk feltárásáról és megismeréséről van szó. Hatékony módszerek állnak rendelkezésünkre ahhoz, hogy hogyan fúrhatunk lyukat ebbe a vékony kis kéregbe, hogy magától kitörjön a felszín alatt rejtőzködő tűz, az, ami már eleve bennünk van, az egyetemes szeretet, végtelen együttérzés és mindentudó bölcsesség, ami a tudat természete. Ez egy következő nagyon fontos dolog, amiről a Szkíták és hunok a Buddhák ősi útján I-II. című könyv szól.
Az Együttérzés Buddhája –
Ezer kezével számtalan lényről gondoskodik kifogyhatatlan szeretettel


Az adott témakör mélyebb megismerése érdekében böngésszen legújabb blog oldalunkon: https://csomakozpont.blogspot.com/

A könyv megvásárolható a Karmapa Házban, Taron az ajándékboltban vagy a dharmakonyvek.hu webshopon keresztül itt: 
https://dharmakonyvek.hu/magyar-hagyomany/szkita-tudat/szkitak-es-hunok-a-buddhak-osi-utjan-i-kotet.html
https://dharmakonyvek.hu/magyar-hagyomany/szkita-tudat/szkitak-es-hunok-a-buddhak-osi-utjan-ii-kotet.html