Könyvajánló – gondolatébresztők I. – Az élet tiszta kizárólagos boldogság

Láma Csöpel:
SZKÍTÁK ÉS HUNOK A BUDDHÁK ŐSI ÚTJÁN I-II. kötet




AZ ÉLET TISZTA KIZÁRÓLAGOS BOLDOGSÁG

Közösségi, családi érzéssel ünnepi alkalmakat átélni a legfontosabb dolog. A többi dolog csakis arra való, hogy ezt a közösségi, családi érzést minden pillanatban együtt megteremtsük. Ezt természetesen külön-külön senki nem tudja megteremteni, együtt teremtjük meg azzal, hogy szeretjük egymást. 
Milarepa - a nagy tibeti jógi
   Milarepa, a nagy tibeti jógi hagyományának eleven fönntartói és gyakorlói vagyunk, ami a boldogság hagyománya. Milarepa számtalan nehéz próbatételen esett át élete során, nagyon keményen megdolgozott a szellemi fejlődésért. Miután elérte a tökéletes megvilágosodást, ezt mondta: „Az én hagyományomban a gyakorlóknak soha semmi problémája, baja, nehézsége nem lesz, mert én a saját életemmel és a saját munkámmal eltávolítottam az összes szenvedést és nehézséget a követőim útjából is”. Nagyon fontos ezt megjegyezni, és erre mindig emlékezni. Rendkívül erőteljes megvalósítási és áldás hagyomány Milarepa hagyománya. 
   A Szkíták és hunok a Buddhák ősi útján I-II. című könyv azért íródott, hogy segítse a felismerést, hogy mindez rólunk szól. Tekintettel arra, hogy egy új dolog ez most Magyarországon számunkra, hogy mi, mint szkíták és hunok utódai, ma élő szkíták és hunok, a Buddhák ősi útját járjuk, alaposan kell megközelítenünk ezt a szemléletmódot, hiszen nagyon könnyen beleesünk olyan tévedésekbe, hogy sztereotípiákban, közhelyekben élünk és gondolkodunk, még akkor is, amikor a szellemi útra lépünk.

Az Eurázsiai Nagy Sztyeppét ősidők óta a mai napig szkíta-hun népek lakják

Ling királya Geszár, a szkíta-hun hagyomány
megvilágosult harcosainak megtestesítője Tibetben

A bölcsesség harcosi hagyományát képviselték nagy lovagkirályaink:

Attila

Árpád

Szent László


Hunyadi János

Hunyadi Mátyás


SAJÁT SZELLEMI UTUNK, SAJÁT BELSŐ ÖSVÉNYÜNK

Az ember nagyon könnyen beleesik olyan tévedésekbe, hogy sztereotípiákban, közhelyekben él és gondolkodik. Akkor is beleeshetünk ebbe a hibába, amikor a szellemi útra lépünk. 
   Nem kellő alapossággal, körültekintéssel, bölcsességgel közelítjük meg a saját szellemi utunkat, hanem sztereotípiákkal és közhelyekkel, olyan dolgokkal, amiket másoktól veszünk át anélkül, hogy utána gondolnánk, anélkül, hogy alaposan megalapoznánk az utunkat. A Szkíták és hunok a Buddhák ősi útján I-II. című könyv nem valamiféle történelmi tanulmány. Nem történelemről és nem érdekességekről szól. Ez a két könyv olyan, mint egy egyetemi tankönyv azok számára, akik ténylegesen akarnak foglalkozni a saját belső ösvényükkel olyan megközelítésből, hogy mi magyarok vagyunk. Tehát mi magyarok a magunk módján megtalálhatjuk azt a belső ösvényt, ami nyitva áll számunkra. 


Szkíta harcosok – dombormű, Persepolis – A természetközeli műveltségű szkíta népek a megvilágosult társadalmat építették. Feljegyzések tanúsítják, hogy ebben több helyütt teljes sikerrel is jártak, úgymint például a közép-ázsiai Sambala és Orgyen országokban, ahol a hagyomány szerint az egész nép elérte a megvilágosodást. – A képünkön látható szkíta süvegek alakja a tibeti lámák szertartási süvegeiben máig fennmaradt

   Itt Magyarországon és máshol is a világon észre lehet venni, hogy nagyon könnyen beleesünk különböző tévedésekbe a szellemi ösvénnyel kapcsolatban. Ennek a lehetősége nagyon is jelen van, hiszen amikor a kereszténységet felvették a magyarok, akkor ugyanez történt. Sztereotípiákkal találták magukat szemben, és kénytelen-kelletlen bele voltak vezetve olyan új gondolatokba, amikkel nem nagyon tudtak azonosulni. Bizonyos részeivel tudtak, azonban bizonyos részeivel nem. Ezért rendkívül fontos, hogy ne történjen meg ugyanez a tévedés velünk.
   Az első dolog amit tudatosítanunk kell, hogy itt nem vallásról van szó. Ez nagyon fontos dolog, amit mindvégig szem előtt kell tartanunk. Léteznek a vallások, amelyeknek megvannak a dogmái, és a dogmák előírnak különböző dolgokat, amelyeket követni kell. Ezt lehet külső ösztönzések mellett, és segítségével csinálni. Azonban a belső ösvény bennünk játszódik. Arra, hogy kívülről valaki ezt közvetlenül támogassa, akadályozza, vagy kényszerítse, akár pozitív, akár negatív irányba hasson, nincs lehetőség. A belső ösvény a mi személyes ügyünk. A mi legbensőbb személyes ügyünk, és ez a Buddhák ősi útja. 
   Ez a két könyv nem ismeretterjesztésre készült, hanem kifejezetten a belső ösvény iránt érdeklődők számára. Olyan, mint egy egyetemi tankönyv, amelynek minden részlete fontos a belső ösvényt gyakorlóknak. Minden betűje, minden szava, minden fejezete fontos, és különösen az, hogy kifejezetten magyaroknak íródott, a magyar belső ösvényt gyakorlóknak. Amennyiben valóban szeretnénk belső ösvényt magunknak, akkor a könyvben foglaltakat fontos elkezdeni részletesen tanulmányozni, és saját tapasztalásokat szerezni. 


Kőrösi Csoma Sándor Tibetben, a Belső Ösvény
virágzó fellegvárában újrateremtette kapcsolatunkat az ősi tudás élő hagyományáva
l

Az adott témakör mélyebb megismerése érdekében böngésszen tovább legújabb blog oldalunkon: https://csomakozpont.blogspot.com/

A könyv megvásárolható a Karmapa Házban, Taron az ajándékboltban vagy a dharmakonyvek.hu webshopon keresztül itt: 
https://dharmakonyvek.hu/magyar-hagyomany/szkita-tudat/szkitak-es-hunok-a-buddhak-osi-utjan-i-kotet.html
https://dharmakonyvek.hu/magyar-hagyomany/szkita-tudat/szkitak-es-hunok-a-buddhak-osi-utjan-ii-kotet.html