Fényőrző (Kásjapa) Buddha követői

Kásjapa Buddha, az előző kor
meghatározó buddhája
Indiára most úgy gondolunk, ahogy határait a térképen ma ábrázolják, ám a régi időkben nem így nézett ki. Az Észak-Indiától észak-nyugatra egészen Közép-Ázsiáig terjedő, a mai Pakisztánt és Afganisztánt is magába foglaló, földrésznyi terület ugyanazon kultúrterület része volt. Buddha kora előtt az indiai civilizáció fő központja nyugaton volt, a mai Pakisztán területén.

Buddhista kolostor romjai - Pakisztán

Buddhista kolostor romjai - Takht-Bhai, Afganisztán

Buddhista kolostor romjai - Takht-Bhai, Afganisztán

Buddhista kolostor romjai - Takht-Bhai, Afganisztán

Buddhista kolostor romjai, sztúpákkal - Pakisztán

Buddhista sztúpa romja - Mes Aynak, Afganisztán

Kusán buddhista templom - Pakisztán

     Az ősi buddhista irodalomban azt találjuk, hogy a Szkíta Bölcs nem az első buddha volt Földünkön. Jelen korunknak ő a meghatározó buddhája, azonban az őt megelőző korokban a buddhák egész sora élt a mai India területén és Közép-Ázsiában. Egyes buddhista hagyományok hat buddhát tartanak számon, akik világunk kialakulása óta, sok ezer éves időközökkel egymást követve, a Szkíta Bölcs előtt jártak. Ezek a következők voltak: Vipasjin, Sikhin, Visvabhu, Krakucsanda, Kanakamuni és Kásjapa. Más hagyományok csak az utóbbi hármat említik. Megint más szövegekben huszonnégy előző buddháról olvashatunk.
     A szentiratok elmondják, hogy a Szkíta Bölcs Buddha idejében még voltak Kásjapa, azaz Fényőrző Buddhának követői. Ő igen régen élt (a források szerint százezer évvel ezelőtt), és tanítása elterjedt az egész világon. Tanításának bölcsessége megtalálható nyomokban a Föld különböző vallásaiban és műveltségeiben, mivel a megvilágosult tanítók a különböző népek, helyek és műveltségek adottságainak megfelelő alakban terjesztették tanításaikat – természetesen nem buddhizmus néven, hanem különböző nevek alatt – a lények iránt érzett végtelen együttérzésből.


Óriás buddha - Bamiján, Afganisztán


FÉNYŐRZŐ BUDDHA EREKLYÉI

Fényőrző Buddhának ma is őrzik számos ereklyéjét. Az ő ereklyéjét tartalmazza Nepál fővárosában, Kathmanduban, a bodhnathi nagy sztúpa, valamint a svédországi Karma Decsen Öszel Ling-ben álló sztúpa is, de az évekig világot járt, és hazánkban is több ízben megrendezett Maitréja Projekt ereklyekiállításon is megcsodálható volt szemtől-szemben az egyik gyönyörű fehér ereklyegyöngye.


Buddhista sztúpa, mely Fényőrző Buddha ereklyéit őrzi - Bodhnath, Kathmandu, Nepál

Sztúpa, melynek fő ereklyéje Fényőrző Buddhától származik - Karma Decsen Öszel Ling, Fellingsbro, Svédország

Kásjapa Buddha ereklyéje