BUDDHA, A SZKÍTA BÖLCS

Az ősi eurázsiai hagyomány újjáélesztője




A jövendő Buddha a Tusita istenvilágban

Korunk meghatározó megvilágosultja, a Szkíta Bölcs Buddha az i. e. VI. században öltött testet Földünkön azért, hogy megmutassa a lényeknek a végleges és tökéletes felébredés lehetőségét, és a hozzá vezető utat tanítsa azoknak, akik érettek voltak rá. Ezt a végső megtestesülését ötszáz tisztátalan és ötszáz tiszta testet öltés előzte meg, melyekben a megvilágosult szellem harcosának a lények javáért végzett, együttérzésből fakadó, önfeláldozó cselekedeteit jelenítette meg a belső ösvény gyakorlóinak ösztönzése érdekében.

A jövendő Buddha születése

Utolsó születését megelőzően a Tusita istenvilágban tartózkodott az istenek között, akik elérkezettnek látván az időt, kérték a Megvilágosult Harcost, a leendő Buddhát, válasszon magának alkalmas szülőföldet és szülőket Földünkön, és teljesítse be megvilágosult tevékenységét mindannyiunk javára. A Bódhiszattva letekintett a Földre, és miután alaposan mérlegelte a lehetőségeket, a szkítákat találta legmegfelelőbbeknek, mivel őket látta a legtisztább életűeknek, és ezért a legfogékonyabbaknak a belső ösvény fennkölt tanításaira. Ezért úgy döntött, közöttük születik meg, a tiszta életű Tisztaétkű (szkr. Suddhodana) király és Tündér Káprázat Istennő (szkr. Majadévi) királyné gyermekeként.

A jövendő Buddha a tudományokat és a művészeteket tanulja

A királyfi a legmagasabb képzésben részesült, és tökéletesen elsajátította a hagyomány tudományait és művészeteit. Azonban őt, aki – hála sok-sok élete folyamán kialakított szellemi adottságainak – a végső válaszokat kereste, mindez nem elégítette ki. Lemondott a reá váró királyi trónról, elhagyta a palotát, és elindult a Belső Ösvényen, hogy beteljesítse minden lény legmagasabb javát. 

A jövendő Buddha kikocsizik a világtól elzárt palotájából, és találkozik az öregség,
betegség és halál szenvedésével, valamint a szellemi út lehetőségével

A jövendő Buddha elhagyja a palotát, és elindul a belső ösvényen

Felkereste a legnagyobb szellemi tanítómestereket, de azt találta, hogy ők sem rendelkeztek a végső tapasztalással. Ezután a meditáció szorgalmas gyakorlásával elérte a tökéletes felébredést, majd tanítani kezdett. A Felébredett látta a végső lényeget, és útmutatásaival hozzáférhetővé tette azt követői számára.

Buddha felébred a zavaros tudat álvalóságából

Visszaadta tehát a világnak azt a lényegi tudást, amely az ő korában már elhalványult a hagyományban. Ezért őt az emberiség egyetemes tudását őrző ősi eurázsiai hagyomány újjáélesztőjének tekinthetjük, tanításait pedig a megtisztult és teljes hagyomány kimeríthetetlen kincstárának.

Buddha a belső ösvényt tanítja végtelen együttérzésből, az összes lény javáért

Buddha foga - Sri lankai fogtemplom