A Fehér Ló Sztúpa

A Fehér Ló Sztúpa a kucsai szkíta buddhista szerzetes Kumaradzsíva lovának, Tianliunak az emlékére épült, amely buddhista szentszövegeket szállított Kucsából Tunhuangba i. sz. 384-ben.Tunhuang, Ujgurisztán - Ezer buddha barlangkolostor 

Kumaradzsíva, szkíta buddhista mester, egyike azoknak a szkíta-hun mestereknek,
akik a buddhizmust Kínába vitték, és ott meghonosították

Kumaradzsíva, a nagytiszteletű buddhista szerzetes és fordító a belső-ázsiai Kucsa városában született. Anyja kucsai szkíta hercegnő, apja kasmíri bráhmin volt. Lova átjárókat talált a magas hegyeken, sebes folyókon és vizeken.


A legenda szerint, elérkezve Tunhuang ősi városába, Kumaradzsíva megállt, és több napig tanította az írásokat a Puguang Templomban. Röviddel továbbindulásuk előtt lova Tianliu megbetegedett és meghalt. A mestert mélyen megrendítette hű társának halála, áldozati oltárt emelt fehér paripájának, majd kilenc napon át szertartásokat végzett érte.

Fehér ló sztúpa - Tunhuang, Ujgurisztán


Ezután a Puguang Templom udvarán megépítette ezt az egyedi kilencemeletes sztúpát, melyben elhelyezte Buddha ereklyéit. A sztúpa csengőinek hangjában a helybéliek ma is a paripa nyerítését hallják.


Bamiján, Afganisztán - óriás buddha szobor

Mes-Aynak, Afganisztán - Buddhista kolostor romjai